Diare

Diare`er det vanligste problemet for reisende. Det kan skylders både bakterier, virus eller parasitter. Hygeineiske forhold i landet er største grunn for smitte. Det kan være mat som er tilbredt av skitne hender eller urent vann. Viktigste tiltak for å unngå diare´er gode hygiensike forhold, både der maten er laget og din egen håndhygiene.

Mikrobene vil bli drept ved koking/steking, så sørg for at maten du spiser er godt gjennomstekt eller kokt og fremdelses er varm etter tillaging.

Rå mat som salater, rått kjøtt, rå fisk, skaldyr og kalde sauser/dressinger kan være risikabelt.

I mange land er det ikke anbefalt å drikke vann fra spring, kjøp flaskevann. Hvis det ikke er lett å få tak i bør man koke eller filtrerer vannet. Det finnes og  kjemiske rensetabletter, jod eller klor. Disse vil ikke drepe alle typer mikrober.

De fleste former for diare´vil gå over av seg selv etter noen dager. Viktig å få i seg nok væske og litt saltholdig mat.

Barn med diare:

Barn vil mye lettere enn voksne bli dehydrert og må følges godt med. Viser barnet dårlig allmenntilstand, er blekt og slapt, har tørre bleier med lite urinproduksjon, må det undersøkes av lege.

Barn kan miste mer væske enn du tror. Hvis du ammer, bør du fortsette med dette. La barnet die ofte og lenge. Hvis babyen fortsatt er tørst eller har mye diaré, gi ekstra væske, som vann eller elektrolyttløsning som kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Dersom babyen får væske av flaske, kan det fortsette med sin vanlige morsmelkerstatning. Ikke fortynn melken. Gi barnet ditt vann eller rehydreringsvæske i tillegg til morsmelkerstatning.

Små slurker hvert femte minutt er bedre enn å prøve å få dem til å drikke mye på en gang. Unngå sterkt sukkerholdige drikker, som cola og brus. Disse kan øke risikoen for at barnet ditt blir dehydrert. Gi barnet vanlig mat hvis det er sultent. Det er viktig å holde energien oppe.

Elektrolyttløsning  Væskebehandling hjelper kroppen å erstatte væske og salter, men stopper ikke diaré. Elektrolyttløsning hindrer at barnet blir dehydrert. Dette er den tryggeste behandlingen, og det skal prøves først.

Elektrolyttløsning selges på apoteket som pulver eller selvoppløselige tabletter som du fortynner i vann. De har ingen kjente alvorlige bivirkninger, men noen barn liker ikke smaken.

De fleste barn som har diaré, blir bedre i løpet av omtrent én uke.

Diaréen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig. Sammen med diaré kan du kjenne på hodepine, magesmerter, kvalme og evt. feber, noen ganger slimete og blodige avføringer.

Skulle du oppleve å bli syk med langvarig diare må du oppsøke lege.